Osmanlıdan Bugüne Gelinliğin Anlamı
17:07 Her genç kızın hayalidir gelinlik giymek.Bembeyaz tüllü,dantelli,güpürlü görkemli kıyafetin içinde süzülmek.Peki bakalım gelinlik Osmanlı'dan bu yana ne evrelerden geçmiş,ne renklere bürünmüş,neyi ifade ediyormuş bir görelim.
Osmanlı'da giyim kültürü, geniş bir coğrafyada ve farklı kültürlerin ve inançların senteziyle oluştu. Genç kızların süslü ve gösterişli giyinmesi ayıp sayıldığı için, genç kızlar genellikle SADE ve GÖZE ÇARPMAYAN RENKLERDE giyinirlerdi. Sadece evli kadınlar süslü giyinebildiği için, GELİNLİK SÜSLÜ GİYİNMEYE ATILAN İLK ADIMDI. Bu gelenek, Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar sürdü. Batılılılaşma hareketleri ve kıyafet devrimi ile genç kızların evlilik öncesi giyebildiği renkler ve kıyafetler değişse de, evlilik öncesi sadelik kuralı değişmedi.
Batı kültüründe olduğu gibi Osmanlı kültüründe de gelinliğin biçimi sosyal sınıfa göre değişiklik gösteriyordu. Saray hanedanının, kırsal kesimde ve şehirde yaşayanları benimsedikleri gelinlik biçimleri farklıydı.Saray hanedanlığında kullanılan renk kırmızıyken,halk kesiminde çeşitli renkler kullanılıyordu.İlk beyaz gelinlik, 1898'de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamit'in kızı Naime Sultan'dır. Beyaz gelinlik batılılaşma hareketleriyle birlikte Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde de popüler hale geldi. Günümüzde her modelde gelinlik Türkiye'de de kabul edilmektedir.
HER İSTEYENİN DİLEĞİNİN GERÇEKLEŞMESİ DİLEĞİYLE..
SEVGİYLE KALIN.
0 yorum